Buscar

Sinterklaas: De leeshoek

Actualizado: hace 5 días

In de kleuterklas kom je verschillende hoeken tegen. Eén van deze hoeken is de leeshoek: een ruimte waarin kinderen zich terug kunnen trekken om heerlijk ontspannen hun boek te kunnen lezen. In deze blog geef ik je tips, die jouw leeshoek bij het thema Sinterklaas nog uitdagender kunnen maken.Een Sinterklaas-leeshoekTransformeer de hoek samen met de kinderen tot een ‘decor’ dat past bij het thema Sinterklaas. Dit zorgt voor meer enthousiasme en betrokkenheid.

Tover een grote doos om tot huis, met ramen en een gat in het dak waar pakjes doorheen kunnen. Versier die verder met: Sinterklaaskleurplaten.

Hang er lampjes, posters van een kaft of personages uit een aangeboden boek en de chocoladeletter van de week in. Of maak een leeshoek op een kleedje of een mooie Sinterklaasstoel voor de open haard.

Zorg ook voor een prettige comfortabele zitplaats. Denk hierbij aan kussens.

Zorg voor een pluchen Sinterklaas of Pieten-leesvriendje, die komt luisteren of meelezen.

Voeg Sinterklaas-/Pieten verkleedspullen, vingerpoppetjes, handpoppen of gelamineerde figuren uit een boek toe om rollenspel uit te dagen. Ook leuk: Plak pootafdrukken van het paard of handafdrukken van Piet met daarin letters in een spoor richting de leeshoek.

Zorg voor allerlei Sinterklaasboeken en stimuleer de kinderen om boeken van thuis mee te nemen. Voeg ook eens een luisterverhaal, versje of liedje over Sinterklaas toe, die de kinderen met een koptelefoon en cd speler kunnen beluisteren. De kinderen kunnen knus in het huis boekjes lezen, terwijl de Pieten uit de inpakhoek pakjes langs brengen.

Activiteiten in je leeshoekZorg voor opdrachten die interactie en spel stimuleren en trek voldoende tijd uit om deze op een enthousiaste manier, bijvoorbeeld met behulp van een Sinterklaas of Pieten handpop te introduceren.


Enkele voorbeelden:

 • Doe prenten uit boeken in een mapje, met lege bladen erbij. De kleuters tekenen hier hun eigen vervolg op het verhaal op.

 • De kinderen tekenen een nieuwe kaft voor een boek.

 • Kopieer prenten uit een boek. De kinderen leggen deze in de juiste volgorde.

 • Maak een puzzel van de kaft (kopiëren, lamineren en in stukken knippen). Rara welk boek komt daar tevoorschijn?

 • De kleuters vertellen het verhaal dat in de grote kring verteld werd aan het leesvriendje in de leeshoek na.

 • De kinderen spelen een aangeboden boek na met hand-, vinger- of stokpopjes.

 • Leg kijk‐ en zoekopdrachtjes neer, zoals:  Letters zoeken, woorden zoeken, kaartjes met plaatjes met daarop details van afbeeldingen uit een boek terugzoeken

 • Laat de kinderen informatie opzoeken (hoe ziet het kasteel van Sinterklaas eruit? Enz...)

 • Geef de kinderen allerlei teloefeningen met een boek: Hoeveel Pieten zien ze? Tip: Geef ze gelamineerde versies van de prenten waarop ze, indien ze dat makkelijker vinden, met uitwisbare stift de betreffende zoekopdracht kunnen omcirkelen. Beeld deze ook op een apart turfblad af, de kleuters kunnen dan per getelde afbeelding een streepje in de juiste rij zetten. In plaats van een turfblad kunnen ze ook gebruik maken van een rekenrek. Telkens als ze een iets hebben omcirkeld, schuiven ze ook een kraal opzij op het rekenrek.

 • Geef de kleuters kaartjes met daarop de titel van een boek in verschillende lettertypes. Met een ‘magneetworm’ gaan ze vervolgens over de letters.

 • Maak een turfblad met daarop een woord wat vaak voorkomt in een boek. Steeds als de kinderen het woord tegenkomen strepen ze deze op het blad af.

 • Zet een rad van fortuin in je leeshoek, waaraan fragmenten van prenten uit drie verschillende Sinterklaasboeken hangen. De kleuters draaien aan het rad, zoeken uit welk boek het gedraaide fragment komt en kleven een post-it op de juiste plaats in het betreffende boek.  

 • Maak een boekenbingo met afbeeldingen uit diverse boeken. Wie heeft als eerste alle afbeeldingen uit zijn boek gevonden?

 • Koppel de leeshoek eens aan de huishoek. Verander de leeshoek bijvoorbeeld in een plek, waar Sinterklaas uitrust of zijn werkkamertje heeft.

Laat de kleuters die een activiteit deden in de leeshoek, daar nadien ook eens over vertellen aan de andere kleuters: Wat vonden zij het leukste boek? Waarom?

De leeshoek combineren met digitale geletterdheidCombineer de IPad met je leeshoek.

 • Met de gratis app ‘recording lite’ kunnen kinderen een stuk uit hun boek inspreken en het later weer luisteren. Laat het kind zichzelf tips en tops geven en geef eventueel zelf ook feedback. Daarna kan het opnieuw ingesproken en beluisterd worden.

 • Spreek zelf een luisterverhaal in. Het voordeel is dat jij als leerkracht vragen kunt opnemen tijdens het voorlezen, maar ook extra informatie kan toevoegen en moeilijke woorden kunt uitleggen. Wil jij ook zelf een luisterboek maken? Op de website van Meester Sander vind je een handleiding hiervoor.

 • Leg ca. twaalf prenten van het verhaal op een Bee-Bot mat door elkaar. De kleuters moeten met de Bee-Bot de chronologische volgorde van het verhaal zien te volgen, aan de hand van het prentenboek. De kleuter met het prentenboek beschrijft de afbeelding in het boek, de kleuter met de Bee-Bot luistert aandachtig en voert de opdracht uit.

 • Laat kinderen in de leeshoek naar digitale prentenboeken kijken. Maak bijvoorbeeld eens een Yurls pagina aan met alle prentenboeken om het voor kinderen wat meer overzichtelijk te maken. De snelste manier om digitale prentenboeken te in te zetten is via apps die je op een tablet zet. Meestal zijn deze boeken interactief gemaakt met animaties en kunnen de kinderen extra spelletjes doen. Je vindt ook een heleboel gratis digitale prentenboeken op Wepboek.

 • Leg QR codes van prentenboeken in je leeshoek. QR codes zijn eigenlijk een soort streepjescodes. Deze streepjescodes worden door een QR code reader gelezen.  Sommige kinderen hebben dat overstapje nodig om tot lezen over te gaan. Vanaf iOS 11 kun je met de camera rechtstreeks de code scannen. Wanneer je nog een oudere iPad hebt of je hebt een andere soort tablet dan moet je gebruik maken van een QR code reader. Alle kaarten kun je in een map doen, zodat de kinderen al bladerend een digitaal prentenboek kunnen kiezen of je kunt er een poster van maken. Zelf QR-codes maken van digitale kinderboeken en You Tube filmpjes kan makkelijk online, bijvoorbeeld met de QR Code Generator. Bestaande QR codes van prentenboeken vind je o.a. op: Kleuters digitaal: Voorleesverhalen en prentenboeken Sinterklaas


Boeken in alle hoekenDoor het gebruik van boeken in verschillende hoeken te stimuleren, help je kinderen om de verschillende functies van boeken en geschreven taal te ontdekken.

Leg bijvoorbeeld Sinterklaasboeken in je huishoek, bouwhoek, ontdekhoek of bij de zandtafel of laat kinderen aan de tekentafel hun favoriete prent uit het centrale prentenboek van de week natekenen.

In mijn blog Taalhoeken: De leeshoek vind je achtergrondinformatie over de leeshoek en tips om deze op een uitdagende manier in te richten en het spel te begeleiden.

Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest

Heb je zelf ook nog leuke suggesties? Laat dan een reactie achter!

Veel plezier met het uitwerken van jouw leeshoek!

© 2020 by juf Angelique. This website has been designed using resources from Freepik.com