Het Kleurenmonster: De huishoek
Actualizado: feb 26
Kinderen vinden het heel fijn om rollenspel te spelen. Hiermee verwerken ze alle gebeurtenissen en indrukken die ze meekrijgen. In deze blog geef ik je suggesties voor rijk rollenspel in je huis-/themahoek bij het thema het Kleurenmonster.
Laat je hoek, om nog meer betrokkenheid te creëren, altijd zoveel mogelijk door de kinderen zelf inrichten. Maak hiervoor eerst samen een lijstje.
Gebruik het gemaakte woordveld voor ideeën hierbij. Laat de kinderen deze spullen zelf meenemen en/of maken van kosteloze knutsel-/bouwmaterialen.

Een kleurenmonsterhoek
Algemeen:
Voor deze hoek zijn niet veel aanpassingen nodig.
Je kunt er je bestaande huishoek voor gebruiken.
Spel: De kinderen kunnen in deze hoek emoties uitspelen.
Om de kinderen tot spel te stimuleren kun je van tevoren bespreken:
Welke kleur monster er bij welke emotie hoort.
Wat het zwarte (bange) kleurenmonster bijvoorbeeld beleefd kan hebben waardoor hij zo bang is geworden (en hetzelfde geldt natuurlijk voor de andere monsters)
Hoe ziet een Kleurenmonster eruit?
Wat doet een Kleurenmonster zoal?
Gebruik de eigen belevingswereld, interesses en ervaringen van de kinderen, boeken, foto's, vertelplaten, filmpjes, poppenspel of speel een stukje in de kring om de voorkennis over Het Kleurenmonster en emoties te vergroten.
Materialen:
Zet potjes met Kleurenmonster-etiketten erop in het keukentje neer (Je kunt hiervoor bijvoorbeeld de rollenkaarten uit deze blog gebruiken). Zet er ook een bak met kleine spulletjes in allerlei kleuren neer, zodat de kinderen spelenderwijs kunnen sorteren.
Hang of leg een emotie-spiegel in de huishoek (de pictogrammen vind je hier) en leg er emotiekaarten bij (ik heb er hier een aantal verzameld). De kinderen kunnen deze emoties imiteren.
Verkleedkleding
Kleurenmonsterknuffels
Handpoppen van Kleurenmonsters
Het boek van Het Kleurenmonster
Verbindingen met andere hoeken:
De Kleurenmonsterhoek biedt niet alleen stof voor rollenspel. Maak deze hoek onderdeel van een groter geheel, door verbindingen te leggen met andere hoeken, zoals:
De zand-/watertafel: Zet de zandtafel eens in je themahoek. Doe er allerlei gekleurde materialen in, die uitlokken tot sorteren.
De teken-/knutselhoek: Laat de kinderen allerlei attributen zelf maken.
De taalhoek: Laat de kinderen voorafgaande aan het spel zelf het script in 4-6 belangrijke scenes tekenen of kernwoorden stempelen en deze op de materialen in de huishoek plakken. Verrijk de themahoek met schrijf-/lettermaterialen.
De rekenhoek: Daag in je themahoek de voorbereidende gecijferdheid uit met: voorraadpotten/mandjes met etiketten (sorteren), een weegschaal, weegkaartjes, en telkaarten.
De IPad: Laat de kinderen foto's of een filmpje van het spel maken. Maak een QR code van het filmpje, zodat kinderen de filmpjes ook terug kunnen kijken.
Een kleurenwinkel
Algemeen:
Voor deze hoek zijn niet veel aanpassingen nodig.
Je kunt er je bestaande huishoek of winkeltje voor gebruiken.
Spel: In de kleurenwinkel kunnen de kinderen gekleurde spullen kopen. De spullen worden voorzien van prijskaartjes. Het is leuk om vooraf met de kinderen boodschappenlijstjes te maken. Zorg dat de spullen daarop in de kleurenwinkel te koop zijn, zodat de kinderen ze in deze hoek het ook echt kunnen ‘kopen’. Hier worden de spullen ook ook ingepakt en oefenen de kinderen met wegen en afrekenen.
Om de kinderen tot spel te stimuleren kun je van tevoren bespreken:
Hoe de kleuren heten
Hoe je een boodschappenlijstje leest
Welke omgangsvormen de verkoper en koper hanteren.
Hoe spullen in een winkel staan (soort bij soort)
Gebruik de eigen belevingswereld, interesses en ervaringen van de kinderen, foto's, een uitstapje, boeken, vertelplaten, filmpjes, poppenspel of speel een stukje in de kring om de voorkennis over winkels te vergroten.
Materialen:
Barcodes
Boeken over kleuren
Boodschappenlijstje
Boodschappentas
Boodschappenwagen
Bord met openingstijden
Cadeau lint
Folder
Gekleurde spullen, zoals logiblocs.
Geld
Inpakpapier
Kassa
Kast
Klok
Labels/naamkaartjes
Open/dicht kaartje
Plakband
Portemonnee
Prijskaartjes
Prijslijst
Rekenmachine
Scharen
Schrijfmaterialen
Stappenplan: Hoe pak ik een pakje in?
Tafel (Balie)
Telefoon
Voorraadpotten
Weegschaal
Welkombord
Verbindingen met andere hoeken:
De kleurenwinkel biedt niet alleen stof voor rollenspel. Maak deze hoek onderdeel van een groter geheel, door verbindingen te leggen met andere hoeken, zoals:
De teken-/knutselhoek: Laat de kinderen allerlei attributen zelf maken.
De taalhoek: Laat de kinderen voorafgaande aan het spel zelf het script in 4-6 belangrijke scenes tekenen, de naam van de winkel, boodschappenlijstjes, folders, een open/dicht kaart, posters, een welkombord maken of kernwoorden stempelen en deze op de materialen in de huishoek plakken. Verrijk de themahoek ook eens met schrijf-/lettermaterialen.
De rekenhoek: Laat de kinderen prijskaartjes, een prijslijst, een bord met de openingstijden en een klok met daarop de openingstijden maken. Daag in je themahoek de voorbereidende gecijferdheid uit met: barcodes, een kassa, een klok, geld, een telefoon, computer, cijferstempels, een rekenmachine, voorraadpotten/mandjes met etiketten (sorteren), een weegschaal, weegkaartjes, telkaarten en stukken inpakpapier in allerlei formaten.
De IPad: Laat de kinderen foto's of een filmpje van het spel maken. Maak een QR code van het filmpje, zodat kinderen de filmpjes ook terug kunnen kijken.
Spelscripts

In het begin zal het spel in een nieuwe hoek vooral manipulatief zijn: al die nieuwe voorwerpen moeten worden verkend. Deze fase hoort bij het spel en ontwikkelt zich langzaam tot meer rolgebonden spel. Bij het ene kind gaat dit wat sneller dan bij het andere kind. Wanneer kinderen moeite hebben om uit de fase van het experimenteren en tot rolgebonden spel te komen, bijvoorbeeld omdat zij zelfsturing missen, kan het nodig zijn om mee te spelen en/of een spelscript aan te reiken die hen helpen om wel tot spelscenario’s te komen met duidelijke rollen en regels. Een spelscript begint meestal in de kring. Je verkent eerst het thema met de kinderen.
Laat leerlingen zoveel mogelijk actief meedenken over het script, de materialen en inrichting. Vanuit hier ontstaan vaak al spelideeën. Een spelscript kan ook tijdens het spel zelf ontstaan. Ga hiervoor met een klein groepje naar de huishoek.
Suggesties voor spelscripts:
Hang afbeeldingen uit een boek op, zodat de kinderen het verhaal kunnen naspelen.
Teken een spelscenario.
Help de kinderen door middel van wie-waar-wat kaarten om ze structuur in het spel te bieden en zo tot spelscenario’s te komen met duidelijke rollen en regels. Zo weten de kinderen beter welke rollen ze zouden kunnen spelen en hebben zij een geheugensteuntje om in hun rol te blijven. Spreek af wie ze gaan zijn en verken samen de inhoud en mogelijkheden bij deze rol. Bijv. Wat doet een rood Kleurenmonster? Welke spullen gebruikt een Kleurenmonster? Spreek ook met de kinderen af waar het verhaal zich gaat afspelen en wat er gaat gebeuren. Waar begint het verhaal mee en hoe gaat het verhaal eindigen? De rollenkaarten kun je plastificeren en aan een ketting in de huishoek hangen of op een kroon plakken. Je kunt de kronen en kaarten hier downloaden.
Inspiratie
Hier vind je enkele voorbeelden van Kleurenmonsterhoeken
Afsluiting
Na afloop van de speelwerktijd wordt steeds besproken wat er in de themahoek is gespeeld. De kinderen kunnen ook een stukje voorspelen voor de rest van de groep.
Onder het tabblad "Spelen en werken/Rollenspel" op deze website vind je meer achtergrondinformatie over de huishoek.
Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest
Heb je zelf ook nog leuke suggesties?
Inspireer dan collega’s door jouw ideeën als reactie op deze blog te delen!
