Buscar

Boomwhackers

Actualizado: feb 26

Boomwhackers zijn gekleurde plastic buizen van verschillende lengtes, die elk een andere toon laten horen als je ermee tegen iets slaat. De kleuren van de Boomwhackers corresponderen met de tonen van de toonladder. De notennamen staan ook op de buizen afgedrukt, zowel in het do-re-mi systeem als in letters. Boomwhackers bieden veel speelmogelijkheden voor alle leeftijden en niveaus. In deze blog vertel ik je er meer over.
Waarom boomwhackers?


Er zijn verschillende redenen om voor Boomwhackers te kiezen:

  1. Boomwhackers dagen kinderen uit tot experimenteren. Ook zonder instructie zullen kinderen willen uitzoeken hoe de lengte, kleur en toon zicht tot elkaar verhouden en hoe de klank verandert als je op verschillende ondergronden slaat.

  2. Motorisch gezien is het een eenvoudig instrument. Daarom kun je Boomwhackers op elk niveau inzetten; van Peuters tot aan volwassen beroepsmuzikanten.

  3. Boomwhackers zijn stevig en duurzaam. Ze kunnen prima tegen een stootje en gaan daardoor ook jaren mee.

  4. Boomwhackers zijn erg goedkoop. Een set van acht buizen (de do-re-mi-ladder) kost circa 25 euro.

  5. Het is een sociaal instrument. Je hebt elkaar nodig om er muziek mee te maken.

  6. Er is geen kennis van het notenschrift nodig om samen te kunnen spelen, omdat er gebruik wordt gemaakt van kleurcodes.

Activiteiten met Boomwhackers


Online zijn er (bijv. op YouTube) voor elk niveau veel meespeelfilmpjes te vinden.

Veel digitale muziekmethodes, zoals 123ZING, Zang Express en Muziek in School maken hun eigen Boomwhacker materialen. Een aantal mogelijkheden op een rij:


Van laag naar hoog:

Verdeel de Boomwhackers en laat de kinderen zelf een rij op volgorde vormen: van lang naar kort. Laat de buizen ook op volgorde horen en daarna andersom. Hoe klinkt dat?


De kring rond:

Geef iedereen een Boomwhacker en ga in de kring staan. Iedereen slaat na elkaar een keer. Zo ontstaat er vanzelf een melodie. Laat de kinderen ook eens van plaats wisselen, draai de speelrichting om, verander het tempo of spreek af dat je bij elke beurt twee keer mag slaan.


Ping pongen:

Geef twee kinderen een Boomwhacker. Zij spelen zogenaamd een potje tennis. Om beurten slaan zij met de Boomwhacker en beelden zij uit dat ze een denkbeeldige bal overslaan. Je kunt hier ook meer kinderen aan toevoegen. Of speel dit spel in de kring, waarbij door oogcontact duidelijk gemaakt moet worden naar wie er overgespeeld wordt.

Onder het tabblad "SEO/Muziek" op deze website vind je meer achtergrondinformatie over muziek met kleuters. Daarnaast vind je allerlei suggesties voor muzieklessen met kleuters in mijn blogs "Muziek" op de diverse themapagina's.

Kijk voor meer suggesties ook eens op mijn Pinterest


Heb je zelf ook nog leuke suggesties?

Inspireer dan collega’s door jouw ideeën in een reactie op deze blog te delen!

9 vistas0 comentarios

© 2020 by juf Angelique. This website has been designed using resources from Freepik.com